VRV / VRF Klima Nedir ?
31 Mart 2019 Pazar
VRV / VRF Klima Sistemi
Vrv ( Variable Refrigerant Volume ) klima ; merkezi heat pump dış ünitenin , kendi sistemine bağlı iç ünite veya iç ünite grubuna, anlık değişen debiyle soğutucu akışkan göndererek beslediği klima sistemleridir. Vrv klima sistemlerinde , mahallerde bulunan Vrf klima iç üniteleri , mahalin o anki ısıtma / soğutma ihtiyacına göre soğutucu akışkan debi ve sıcaklık ayarını yaparak ilgili iç ünitelere gönderir. Bu sayede mahallerde kullanıcı tarafından istenilen iç ortam sıcaklığı sağlanırken , ihtiyaç kadar enerji tüketimi sayesinde maksimum tasarruf elde edilir.
Vrv klima sistemlerinde dış üniteler 4HP (11,2 Kw) / 54 HP (151 Kw) arasında mevcuttur. Dış ünite kapasiteler arasındaki bu çeşitlilik sayesinde Vrf klima kullanım alanlarının oldukça geniş olmasına sebep olmuştur. Örneğin ; 3 odalı daire tipi bir evin ısıtılıp, soğutulmasında Vrf klima sistemi kullanılırken , aynı sistem 10 katlı bir otelin ısıtma-soğutma ihtiyacını karşılamak için de kullanılabilmektedir.
Bir Vrv klima sisteminde bulunan iç ünite tipleri birbirinden ayrı tip olabilmektedir. İç üniteler 4 yöne-2 yöne -tek yöne üflemeli kaset tipli , gizli tavan tipli , duvar tipli , kasetli-kasetsiz döşeme (yer) tipi yada tavan tipi olabilir. Kullanıcı kendi zevkine ve mahalin mimarisine uygun iç ünitelerden istediği tip Vrf iç üniteyi kullanabilir. Vrv iç üniteleri splıt klimalardan farklı olarak içlerinde Expansion valf bulundurmaktadır. Dış ünite kompresöründen çıkan soğutucu akışkanın basınç değeri iç ünitenin genleşme valfine varıncaya kadar yüksek basınçlıdır. Bu sayede splıt klima sistemleri maksimum 30-40 metre bakır borulama yapılabilirken, Vrv klima sistemlerinde 1000 metreye kadar bakır borulama imkanı vardır.
Vrf klima sistemlerinde tek bir bakır boru ana hattı mevcuttur. Joınt diye adlandırılan branşmanlar ile iç ünite veya iç ünite gruplarına dallanarak dağılım sağlanmaktadır. Bu sayede diğer merkezi klima sistemleri için birden fazla şaft ve m ekanik alan gerekirken ; Vrv klima sistemlerinde bir şaft ayrılması yeterli olmaktadır.